Pyörittyäni päämäärättömästi taas eräänkin kerran kirjakaupassa, oivalsin että tarvitsen jonkun ajatuksen siitä, mitä sieltä etsin. Miten löytää hyvää luettavaa?

No jos haluaisi varmistaa saavansa hyvää luettavaa, niin voisi kääntyä palkittujen kirjojen puoleen, silloin ainakin usein sattuisi hyvä kirja vai mitä? Vielä parempi vaihtoehto on klassikot! Jos joku kirja on saanut klassikon statuksen, niin kyllä sen luulisi kantavan melko pitkälle. Tämä lähestymistapa paitsi takaa hyvää luettavaa, myös yleissivistystä ja valikoimakaan ei lopu ihan heti kesken.

kirjat3

Netistä löytyy ns. top-listoja sekä englanniksi että suomeksi.  Ne ovat siis jonkun näkemys parhaista klassikkokirjoista. Listan kanssa on helppo mennä kirjastoon, antikvariaattiin tai kirjakauppaan ja napata mukaan luettavaa. Henkilökohtaisesti olen mieltynyt kirjakauppoihin ja antikvariaatteihin, sillä kirjaston laina-aika ei vaan tunnu minulle riittävän.

kirjat1

 

Olen onnistunut viimeisen viiden vuoden aikana lukemaan omalta top100-listaltani noin puolet. Täytyy sanoa että se on ollut hyvin antoisaa. Ensinäkin alkaa ymmärtää mikä määrittää klassikon.  Toiseksi kun yleissivistys kasvaa, ympäröivä maailma tuntuu sen jälkeen olevan täynnä viittauksia näihin teoksiin.  Näiden yhteyksien löytäminen esim. elokuvista on tosi palkitsevaa.

kirjat5

Yleissivistykseni ei mielestäni ole ihan siitä huonoimmasta päästä muutenkaan, mutta esim. monet historian tapahtumat aukeavat minulle näiden kautta eri kantilta ja saatan kirjan lisäksi tutustua aiheeseen vielä laajemmin.  Toivon, että olisin jo nuorempana oivaltanut tämän lähestymistavan kirjallisuuteen, niin maailma olisi auennut ihan eritavalla ja olisin välttynyt monelta huonolta kirjalta.

kirjat6

Kertokaa kuulostaako tämä nyt aivan typerältä. Ovatko kaikki muut kahlanneet läpi klassikoita kouluaikana ja minä vain olen tällainen myöhäinen oivaltaja?