Viime aikoina on tuntunut siltä, että vuorokauden tunnit eivät riitä mihinkään. Projekteja,työnhakua, koti, päiväkoti, kauppa ja niin edelleen. Perusarkea siis, mutta välillä sitä haluaisi aikaa haistella ruusuja. Olenkin pyrkinyt pienillä kikoilla saamaan lisäaikaa päivään. Ei ehkä tunteja, mutta minuuttaja ainakin. Tässä lueteltuna muutama, jonka olen havainnut toimivaksi.

Ajankäytön hallintaa arkea helpottamaan

2-minuutin sääntö

Jos johonkin asiaan menee alle 2-minuuttia, tee se heti! Saat sen samantien päiväjärjestyksestä ja yllättävän moni asia ratkeaa. Tästä on ollut ihan uskomattoman paljon hyötyä minulle. Pienet asiat tulevat hoidetuiksi ja pienistä puroista syntyy meri ja siten aikaa.

Vie mennessäs, tuo tullessas

Vanha sanonta, mutta pätee edelleen. Pyykit kaappiin, lelut lattialta, tiskit keittiöön jne. Kävellessään kotona edestakaisin hoituu monta asiaa kerralla. Valjastetaan turhat askeleet hyötykäyttöön.

Nimikko-päivät

Asioita, jotka pitäisi tehdä säännöllisesti, mutta ne unohtuvat. Kukkien kastelupäivä maanantaina, käsipyyhkeiden vaihto lauantaisin ja uudet tyynyliinat uudelle viikolle sunnuntaina. Nämä hoituvat kummasti kuin itsestään kun rutiinin uittaa selkäytimeen.

Listat

Ihminen ei ole mitenkään huonompi jos ei muista ulkoa. Jostain olen jopa lukenut että poikkeuksellisen älykkäät ihmiset nimenomaan käyttävät listoja. Henkilökohtaisesti rakastan listoja. To do-lista eli lista tekemättämistä asioista on melkein päivittäisessä käytössä. Kauppalista tuo perinteisistä perinteisin. Viikon ruokalista helpottaa kauppalistan tekoa. Lista ruokalajeista taas helpottaa ruokalistan tekoa. Papereilla on taipumusta kadota, joten hanki vihko tai muistikirja joka voi olla koko ajan esillä eikä katoa.

Jaettu kalenteri

Perheen yhteinen kalenteri jossa näkyy kaikkien menot. Itse suosin sähköistä kalenteria, sillä se kulkee koko ajan mukana ja on ajantasalla. Voin lisätä ja siirtää menoja ja puolisoni näkee mitä olen sopinut ja minä taas hänen osaltaan. Eri värein merkatut perheenjäsenten menot erottaa pikaisellakin vilkaisulla. Sunnuntai-iltana silmäilemme usein mitä tulevalla viikolla on luvassa ja mitä kultakin odotetaan sen suhteen. Ei tarvitse muistaa ulkoa, kaikki näkevät muiden menot eikä tule päällekkäisyyksiä.

Priorisoi ja keskity yhteen asiaan kerrallaan

Huomaan usein jääväni polkemaan paikalleen, jos yritän tehdä kaikkea kerralla. Tekemisen määrä tuntuu suuremmalta kuin onkaan ja lopputuloksena on kireät hermot ja puolivalmiita askareita. Priorisoi ja valitse mitä teet ensin ja ole sen aikaa miettimättä muuta. Tee lista, jos tuntuu että punainen lanka ehtii kadota tällä välin.

Reservi eli varanto

Tarkoitus ei siis ole liioitella vaan helpottaa arkea. Useampi tuubi hammastahnaa, paali vessapaperia, ylimääräinen käsisaippua ja kaksi pulloa pyykinpesuainetta. Helpottaa muuten kummasti arjen pyörittämistä, kun ei tarvitse jatkuvasti olla näitä hakemassa. Keittiön puolella näitä voivat olla pakasteet, valmiskastikkeet ja purkkiruuat. Sinä päivänä kun ei vaan ehdi, niin on helppo napata jotain puolivalmista ja heittää kattilaan tai uuniin.

Kuvat lainattu Pinterest

Delegoi

Olen tottunut hoitamaan kaiken itse, sillä olen niin tarkka lopputuloksesta. Alan pikku hiljaa oivaltaa ettei kaikkea tarvitse tehdä itse. Sekään ei tee sinusta huonompaa ihmistä. Tilaa välillä siivousfirma puhdistamaan koti, nakita puolisolle osa selkeiden ohjeiden kera ja osta pakastepullaa vieraille.

Pieniä juttuja, mutta tuntuvat toimivan ainakin meillä. Onko sinulla joku hyvä arkea helpottava niksi jolla säästät aikaa ja hermoja?